Airbnb: wat is Airbnb en hoe werkt het?

augustus 23, 2023 Sini. M
Home > Actuele Trends, Appartementen, Distributie > Airbnb: wat is Airbnb en hoe werkt het?
Dit bericht delen

Airbnb is een online platform waar verhuurders hun accommodaties kunnen aanbieden zodat reizigers deze kunnen boeken voor een tijdelijk verblijf.

Sinds de lancering in 2008 biedt het in San Francisco gevestigde bedrijf eigenaren de mogelijkheid om kamers, appartementen of zelfs huizen te verhuren. Airbnb verhuurders hebben de luxe om creatief te zijn met unieke accommodaties zoals boomhutten, tiny houses en campers.

Nu we weten wat Airbnb is, gaan we de functies van Airbnb bekijken, waaronder Airbnb Plus en de Superhost status.

Beknopt overzicht

Wat is Airbnb Plus?

Airbnb Plus is een nieuw segment van woningen op Airbnb die zijn geverifieerd op kwaliteit en comfort; het biedt gasten een eersteklas ervaring – prachtige woningen die zijn beoordeeld vanwege hun topkwaliteit en exceptionele verhuurders. Het integreren van je Airbnb met RoomRaccoon’s hotel management software kan de bedrijfsvoering van je accommodatie stroomlijnen en verbeteren, ongeacht het type accommodatie.

Wat is een Airbnb Superhost?

Wanneer je als reiziger een Airbnb boekt met het label Superhost, betekent dit dat de eigenaar van de accommodatie aan een aantal eisen van Airbnb voldoet. Zo onderscheiden ze reactieve verhuurders met hoge ratings, frequente reserveringen en weinig annuleringen. Een Superhost doet meer dan zijn plichten als verhuurder en is een schoolvoorbeeld van hoe een verhuurder zou moeten zijn. Aan de hand van de badge op hun advertentie en profiel kun je een Superhost snel herkennen.

Is Airbnb Plus en Superhost hetzelfde? Nee – Airbnb Plus is anders dan de Superhost status; de Airbnb Plus eisen zijn strenger dan de Superhost status. Verhuurders moeten persoonlijk worden uitgenodigd en hun accommodaties moeten worden geïnspecteerd voor een Airbnb Plus badge.

Wat is een Airbnb?

Omdat Airbnb enorm populair is geworden onder reizigers en verhuurders wereldwijd, wordt de term Airbnb inmiddels gebruikt om te verwijzen naar elke accommodatie die via het platform kan worden geboekt in plaats van de term kamer, appartement of vakantiewoning. Vandaag de dag kan een Airbnb van alles zijn, van een hotel of een leuke B&B tot een boomhut, een tent, een iglo of zelfs een kerk – de mogelijkheden zijn eindeloos. De hotel boekingssoftware van RoomRaccoon kan Airbnb reserveringen integreren voor gecentraliseerd beheer van reserveringen, zodat je een duidelijk overzicht hebben van alle reserveringen.

De gasttevredenheid op Airbnb is gebaseerd op meer dan alleen architectuur. Het aanbieden van gepersonaliseerde diensten kan de gasttevredenheid beduidend verhogen.

Hoewel Airbnb een populair platform voor kortetermijnverhuur is, zijn er ook andere opties. Door te koppelen aan meerdere kanalen kun je je potentiële publiek en het aantal boekingen uitbreiden. Booking.com en Expedia zijn twee belangrijke OTA’s die diverse accommodaties onder de aandacht brengen.

Het effect van Airbnb op kleinschalige hotels

Kleinschalige hotels kunnen veel voordeel halen uit het aanbieden van een accommodatie op Airbnb, omdat het een snel groeiend platform is waar veel reizigers de voorkeur aan geven vanwege hun voorkeur voor unieke en persoonlijke ervaringen. Een advertentie op Airbnb kan immers zorgen voor meer boekingen, inkomsten en naamsbekendheid.

Dit zijn enkele voordelen die je zult ervaren als je accommodatie op Airbnb staat:

 • Dankzij Airbnb bereik je nieuwe marktsegmenten, vooral jongere, tech-savvy reizigers met geld. Zij geven de voorkeur aan culturele ervaringen en authentieke lokale accommodaties.
 • Je kunt je boekingen opvoeren door je aan te sluiten bij Airbnb omdat het een vertrouwde en waardevolle distributiepartner voor hotels is. Met de software voor kleinschalig hotel management van RoomRaccoon hebben eigenaren gemerkt dat het aantal boekingen toeneemt zodra ze koppelen met Airbnb.

Hoe werkt Airbnb en wat zijn de servicekosten?

Airbnb is eenvoudig voor huurders, maar een verhuurder worden is ingewikkelder. Gasten kunnen zoeken en filteren, lezen over de verhuurder en accommodatie en reserveren in mum van tijd. Ze kunnen contact opnemen met de verhuurder via de app of Airbnb support.

Airbnb genereert het grootste deel van zijn inkomsten uit de servicekosten die gasten betalen wanneer ze boeken. Deze kosten variëren van 14% tot 16%. Om je accommodatie op Airbnb te adverteren, is het essentieel om de voorwaarden voor verhuurders te begrijpen.

Zodra je je accommodatie adverteert en boekingen accepteert op Airbnb, brengen ze commissiekosten in rekening, vergelijkbaar met andere online reisbureaus. Als verhuurder heb je controle over bepaalde aspecten van je accommodatie, zoals voorzieningen en unieke kenmerken. Zo kunt je bijvoorbeeld taxi ritten van en naar het vliegveld aanbieden. Daarnaast kun je alle voorwaarden en richtlijnen bepalen waar gasten zich aan moeten houden.

Wat is het verschil tussen Airbnb en Vrbo?

Het grote verschil tussen Airbnb en Vrbo is dat Airbnb privékamers aanbiedt in gedeelde ruimtes of unieke accommodaties zoals campings of iglo’s, terwijl Vrbo alleen vakantiehuizen aanbiedt. Vrbo heeft striktere restricties dan Airbnb en biedt geen gedeelde ruimtes aan.

Hieronder vind je nog meer verschillen in de belangrijkste functies die ze aanbieden:

Accommodatietypes

 • Via Airbnb kunnen kamers, appartementen of huizen worden verhuurd.
 • Vrbo is gespecialiseerd in vakantiewoningen voor langere periodes, zoals strandhuisjes, appartementen en villa’s, meestal geschikt voor gezinnen.

Verhuurders en eigenaren

 • Airbnb verhuurt verschillende soorten accommodaties, waaronder boetiekhotels, met meerdere verblijven en stijlen.
 • Vrbo is vooral bedoeld voor huiseigenaren en verhuurders die reizigers een onafhankelijke vakantiebeleving willen bieden.

Boekingsproces

 • Airbnb stelt gasten in staat om te communiceren met verhuurders, te informeren naar de accommodatie, vragen te stellen en te onderhandelen over de voorwaarden voordat ze boeken.
 • Vrbo biedt directe boekingen en een eenvoudig proces voor gasten om de details, beschikbaarheid en prijzen te bekijken.

Kosten

 • Airbnb brengt gasten en verhuurders kosten in rekening op basis van boekingskosten en de verblijfsduur.
 • Vrbo brengt verhuurders een jaarlijkse bijdrage in rekening voor het aanbieden van hun accommodatie, terwijl er voor gasten boekingskosten in rekening kunnen worden gebracht.

Focus

 • Airbnb spoort verhuurders aan om unieke ervaringen aan te bieden, zoals rondleidingen, kooklessen, workshops en speciale accommodaties.
 • Vrbo biedt ruime vakantiewoningen voor gezinnen en groepen, met de nadruk op comfort, gemak en privacy.

Hoe werkt verhuren via Airbnb?

Dit zijn de stappen om je eigen Airbnb te beginnen:

Stap 1: Het juridische gedeelte

Je eigen Airbnb beginnen of je woning op het platform plaatsen kan fantastische mogelijkheden bieden. Om dit proces soepel te laten verlopen, is het verstandig om de wettelijke vereisten in je omgeving te controleren. Het kan zijn dat je een vergunning moet aanvragen, afhankelijk van je locatie.

Stap 2: Maak de juiste foto’s

Creëer een boeiende advertentie met sprekende foto’s en gedetailleerde beschrijvingen om potentiële gasten aan te trekken.

Stap 3: Benadruk datgene wat je accommodatie uniek maakt

Help je Airbnb gasten zich thuis te voelen door je voorzieningen en diensten in de buurt te laten zien. En vergeet niet dat ze juist op zoek zijn naar een vriendelijke en gastvrije persoonlijkheid.

Stap 4: Doe onderzoek naar je concurrentie

Doe onderzoek naar je concurrenten om de juiste tarieven te bepalen op basis van de waarde die je biedt met jouw unieke Airbnb woning. Het CompSet dashboard van RoomRaccoon is de perfecte tool voor het analyseren van concurrenten en helpt je de tarieven van je concurrenten te controleren.

Stap 5: We gaan live!

Maak je Airbnb profiel aan om je advertentie live te zetten. Om dit proces prettig en naadloos te laten verlopen, is een channel manager onmisbaar om je bereik te vergroten, je reserveringen te beheren, dubbele boekingen te elimineren en tijd te besparen op handmatig werk.

Wel of geen zelf inchecken aanbieden?

photo/person-using-macbook-on-white-table

Zelf inchecken is een populaire keuze onder veel hosts en verhuurders waarbij je accommodatie aantrekkelijker wordt voor reizigers. Het is begrijpelijk dat dit niet bij iedere accommodatie even eenvoudig te regelen valt. Mocht dit wel mogelijk zijn, dan vind je hieronder 3 populaire opties voor zelf inchecken:

Sleutelkastjes – waar je de fysieke sleutel in hangt en de gast deze via een code kan ontvangen. Slimme sloten – waarbij de gast via een app of code toegang krijgt tot the accommodatie. Toetspanelen – waarbij een sleutel overbodig is en de gast via een numeriek toetsenbord de Airbnb kan betreden. Bij het aanbieden van zelf inchecken, vergeet dan niet om de incheck instructies toe te voegen aan de reservering.

Zorg ervoor dat je de gast van voldoende en gedetailleerde informatie voorziet over het zelf inchecken, zodat ze niet voor verrassingen komen te staan als ze proberen binnen te komen.

Succesvol Airbnb beheer met RoomRaccoon

De software van RoomRaccoon integreert naadloos met Airbnb om eentonige handmatige processen te automatiseren en korte termijn verhuur vakkundig te beheren. Net als Vive La Vie Guesthouse is het mogelijk om een stijging van 331% in RevPAR te bereiken met onze alles-in-één oplossing.

Met RoomRaccoon beschik je over:

Booking engine – Hiermee kun je directe reserveringen van je website en andere bronnen zoals Metasearch afhandelen.

Channel manager – Reserveringen zijn altijd up-to-date op alle platforms, waardoor problemen met de planning worden voorkomen en de efficiëntie toeneemt.

Front desk software – Onze naadloze integratie met je channel manager en andere systemen zorgt voor betrouwbare gegevens en gastinformatie.

Website builder – Ontwerp een indrukwekkende website om de winst te verhogen en directe boekingen te ontvangen zodat ook je Airbnb gasten jouw site kunnen bezoeken.


BOEK EEN DEMO

Author Image

Sini. M

Sini is an accomplished Content Manager at RoomRaccoon. As an agency-hailed talent, her work brings a fresh creative flair to the world of SaaS. And she brings her very own brand of sass to the SaaS world. While not on the clock, Sini enjoys a glass of fine wine, and well, her privacy.

Gerelateerde berichten